Kellään tuskin on antaa tyhjentävää näkemystä kysymykseen psykedeelien perimmäisestä luonteesta, eikä ole mitenkään pähkähullua olettaa, ettei sellaista ole tulossa jatkossakaan.
Lue lisääKappas, vuoden 2021 kuukausiteemastomme!
Lue lisääPsykedeelisen sivistyksen liitto ry etsii uutta graafista suunnittelijaa. Vapaaehtoisvoimin pyörivä yhdistyksemme edistää tulevaisuutta, jossa mahdollisimman monella suomalaisella on eväitä kohdata psykedeelit rakentavasti.
Lue lisääEpätavallisia tajunnantiloja kokeneille käsiinsätuijottajille eletty kokemus ikuisesta paluusta voi olla tuttu koko illan kestäneestä yrityksestä keittää teetä, tai hetkistä, joiden todellisuus on valtameri, jonka aavalla syntyneet aallot hyökyvät ylitsemme vain palatakseen takaisin jonnekin sinne, mistä löydämme tajuisuutemme alkulähteen.
Lue lisääIhminen tapaa olla jääräpäinen ja oppia hitaasti. Elämä toistaa samoja kotiläksyjä, kunnes oppi menee perille. Tätä tapahtuu monilla tasoilla ja aikajänteillä – yksilöiden elämien puitteissa, sukupolvien saatossa, yhteiskuntien elinkaarissa ja historiallisten aikakausien vyöryessä ohitse.
Lue lisääKokoamme parin vuoden takaisen taidenäyttelymme Mieli kuvina hengessä kirjaa Psykedeelit ja luovuus, joka valottaa muuntuneiden tajunnantilojen ja kotimaisen kuvataiteen suhdetta. Ovatko psykedeelit vaikuttaneet sinun taiteeseesi? Lähetä meille valokuva yhdestä tai useammasta teoksestasi ja kerro, kuinka psykedeelinen kokemus vaikutti teoksen syntyyn. Kokemus on voinut toimia teoksen innoittajana tai muulla tavoin osana luomisprosessia.
Lue lisääNeurologisten normien ulkopuolelle katsomalla hahmotamme, että mielekkäitä maailmassa olemisen tasoja on enemmän kuin olemme tottuneet näkemään.
Lue lisääSe, missä määrin jaetun todellisuuden ulkopuolelle astuminen on ongelma tai päinvastoin juuri sitä mitä tavoitellaan, riippuu merkittävissä määrin ihmisestä ja kontekstista.
Lue lisääPsykedeelit ovat maistuneet monille huumorin suurille nimille, joihin lukeutuvat esimerkiksi Bill Hicks, Shane Mauss, Trey Parker ja Matt Stone. Tätä yhteyttä on helppo ymmärtää, sillä niin huumorin kuin psykedeelienkin ydinaluetta on arkisten asioiden hahmottuminen uudenlaisessa valossa. Kulttuurisessa kuvastossamme tätä huuliveikon roolia on kuvattu muun muassa sveitsiläisen psykiatri C. G. Jungin hahmotteleman narrin arkkityypin kautta. Narri lausuu ääneen soveliaisuuden rajoja haastavia totuuksia, ja auttaa siten katsomaan asioita yllättävistä näkökulmista.
Lue lisääElämä tarjoaa alati uusia koettelemuksia, jotka voivat ravistella ihmistä perustuksia myöten. Olipa kyse haastavasta ihmissuhteesta, reistailevasta terveydestä tai onnettomuudesta, mullistukset voivat satuttaa tai avata vanhoja haavoja. Kun vapisee vieraan vessan lattialla, demonit moukaroivat ovea ja ainoa pelastautumiskeino on pako lattiakaivon kautta, on tyypillistä kuumotella yhden jos toisen asian menneen pahasti pieleen.
Lue lisää