Psykedeelien ja seksin yhteinen maaperä ilmenee muun muassa siinä, miten kumpikin ovat portteja muuntuneisiin tajunnantiloihin. Niiden vallitessa voi käydä ilmi, kuinka häilyviä kehon ja mielen välille vetämämme rajat ovat: pinttyneiden tottumusten hellittäessä hahmottuu, että kyse on yhtenäisestä järjestelmästä, jonka eri ominaisuuksia kokemamme aistimukset, ajatukset ja tunteet ovat.
Lue lisääUsein kuulee sanottavan, ettei maailmaa voi enää aikuisena katsoa samalla tavalla kuin lapsen silmin. Voin onnekseni todeta, ettei tämä pidä paikkaansa: Psykedeelit ovat saattaneet minut näkemään ympäristöni kuin ensimmäistä kertaa. En voi enää katsoa sitä entiseen tapaan, eikä sen pitäminen itsestäänselvyytenä ole enää mahdollista.
Lue lisääMonet kuvaavat psykedeelien tarjonneen elämänarvoja vavahduttavan kosketuksen siihen luontoomme, jota on välillä vaikea hahmottaa ihmiskulttuurin kerrosten alta.
Lue lisääIllan venyessä odotettua pidemmäksi prekaari löytää itsensä jakamassa lapsuusmuistojaan ja puhumassa syvällisiä suviyössä. Jazz soi hiljaa taustalla, kun siiderin hunajainen maku yhdistettynä Tysonin takakäden lailla iskevään volttimäärään rohkaisee prekaarin suutelemaan mielitiettyään.
Polkiessaan kotiin hän tutkiskelee kulunutta iltaa ja yötä sydämessään. Voi paska – hän taitaa olla rakastunut. Taas.
Psykedeelien myötävaikutuksella muotoutuvien kokemusten kirjo on yksi keino saada tuntumaa siihen, miten monenlaisia tajunnantiloja ihmisen on mahdollista kokea. Voimakkaat psykedeelikokemukset saavat monet kiinnostumaan laajemminkin siitä, miten erilaisin tavoin todellisuus voi kokijalleen ilmentyä.
Lue lisääPsykedeelien alaisena saadussa informaatiossa on vaikea tehdä rajanvetoa kokemuksellisen fiilistelyn ja kokemuksellisen tiedon välillä. Toki, ihminen hankkii tietoa ympäröivästä maailmasta myös kokemuksellisesti, mutta kokemuksella ja kokemuksella on silti iso ero. On eri asia olla Exeter Housen iloinen empiristi kuin tajuntansa tapahtumahorisonttia hermeettisessä sienipuvussaan tutkiva astronautti Zorg-planeetalla.
Lue lisääMonet kärsimystä ja pimeitä tulevaisuudennäkymiä aiheuttavista ongelmistamme kytkeytyvät rikkonaisiin yhteyksiin. Olipa kyse ekokatastrofeista, yhteisöjen särkymisestä tai päihde- ja mielenterveysongelmista, tarvitsemme terveempiä vuorovaikutussuhteita – niin toistemme, oman itsemme eri puolten kuin ympäröivien ekosysteemienkin kanssa.
Lue lisääSuippumadonlakki on tiettävästi ainoa Suomessa luonnonvaraisena kasvava eliö, jonka poimiminen on huumausainelain nojalla kiellettyä. Kyselyiden perusteella ihmiset suhtautuvat taikasienten hankkimiseen – ainakin poimimalla – huomattavan sallivasti: THL:n tekee neljän vuoden välein suomalaisten huumeiden käyttöä ja huumeasenteita koskevan kyselytutkimuksen, ja vastikään julkaistujen tulosten perusteella enää alle puolet suomalaisista rankaisisi huumaavien sienten poimimisesta. Tämä on merkittävää myös siksi, että esimerkiksi kannabiksen polttamisesta rankaisisi edelleen lähes 60 prosenttia väestöstä, ja osuus on korkeimmillaan ollut 75 prosenttia.
Lue lisääUseimmat kulttuurit ovat pyrkineet tavalla tai toisella hallinnoimaan päihteiden käyttöä. Asiaa voi lähestyä monesta kulmasta.
Lue lisääEdellyttääkö ihmisenä kasvaminen huumeiden käyttöä? Ei tietenkään. Mutta syvään juurtuneiden käytösmallien muuttaminen on harvoin helppoa, ja tapahtuu usein vasta voimakkaasti ravistelevien kokemusten myötä. Haastattelemamme perheenisän Sakun tapauksessa psykedeelit ovat toimineet muutoksen apuvälineinä.
Lue lisää