Huhtikuun teema: Tajunnantilojen kirjo – Mitä yhteistä on humalalla, rakastumisella ja unilla?

huhtikuu 2.jpg
huhtikuu 1.jpg

Psykedeelien myötävaikutuksella muotoutuvien kokemusten kirjo on yksi keino saada tuntumaa siihen, miten monenlaisia tajunnantiloja ihmisen on mahdollista kokea. Voimakkaat psykedeelikokemukset saavat monet kiinnostumaan laajemminkin siitä, miten erilaisin tavoin todellisuus voi kokijalleen ilmentyä.

Useimmat meistä tietävät rakastumisen olevan tila, jossa elämän tärkeysjärjestykset tapaavat mennä uusiksi. Humala voi joskus auttaa katsomaan asioita uusista näkökulmista, ja lempibändin keikka voi parhaimmillaan olla hurmoksellinen kokemus. Luovuutta unistaan ammentavat taiteilijat hyväksytään tosiasiaksi, ja liikunnankin tiedetään muovaavan koettua todellisuutta.

Nämä ilmeiset esimerkit tajunnantilojen kirjosta ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Kuten lainaamamme, ihmisyyden ulottuvuuksia herkullisen tuoreista vinkkeleistä kirjoituksissaan perkaava kotiäiti Sarah Perry toteaa, edes arkinen tajunnantilamme ei ole yhdenlainen, monoliittinen tai pysyvä – eikä myöskään kaikilla samanlainen. Kokemusmaailmamme muovautuu jatkuvasti syömiemme ruoka-aineiden, tunnetilojemme, seuramme, kehollisten harjoitteidemme (tai niiden puutteen) ja vastaavien muuttujien toimesta. Tajunnantilaa on mahdollista muuttaa monenlaisten rituaalien ja menetelmien avulla meditaatiosta rytmikkääseen rummutukseen ja kylmäaltistukseen.

Toisin kuin monesti tavataan ajatella, normaalista radikaalisti poikkeava tajunnantila ei läheskään aina ole yhtä kuin sekavuustila, ja ulospäin sekavalta näyttävä tilakin voi olla seuraamuksiltaan myönteinen. Erilaiset tajunnantilat ovat työkaluja, joiden käyttöä voi harjoitella. Ne tarjoavat ikään kuin erilaisia kartastoja todellisuuden jäsentämiseen, ja näille kartastoille on lukuisia käyttökohteita, joita koskeva keskustelu on vasta pääsemässä käyntiin.

Monet kertovat kyenneensä psykedeeliavusteisesti läpikäymään ja hoitamaan vuosikausien ajan lamauttaneita, syviä traumojaan, löytäneensä uusia näkökulmia jokapäiväisen elämänsä ilmiöihin. Psykedeelit ovat kuitenkin vain yksi tällaisten oivallusten lukemattomista lähteistä. Kehomielemme tarjoaa koettavaksi monenlaisia käyttökelpoisia, kiehtovia, olemassaoloamme rikastuttavia ja jopa parantavia tiloja.

Huhtikuun teemamme on nimeltään “Tajunnantilojen kirjo: Mitä yhteistä on humalalla, rakastumisella ja unilla”. Sukelletaan!