Mitä on mielenterveys? Miten suomalaiset voivat ja millaista apua mielen haasteisiin on tarjolla? Millaisiin malleihin ja lähtöoletuksiin perustuen mielenterveyttä pyritään meillä hoitamaan, ja kuinka hyvin apu tavoittaa sitä tarvitsevat? Monet puhuvat siitä, että käsitys mielenterveysongelmista vain yksilön aivoissa tai mielessä tapahtuvana asiana on liian suppea, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja mitä implikaatioita sillä on?
Entä miksi mielenterveyshoitojen yhteydessä puhutaan nyt psykedeeleistä? Miksi psykedeelit ovat relevantti aihe ja millaisia mahdollisuuksia ne avaavat? Mikäli psykedeelejä aletaan laajemmin käyttää mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukena, onko niillä jotain annettavaa myös sellaisille hoitomuodoille, joissa niitä ei hyödynnetä? Ja toisaalta: mindfulness-ohjelmia on kritisoitu siitä, että ne saattavat auttaa yksilöä sopeutumaan epäterveisiin olosuhteisiin – osuuko sama kritiikki myös psykedeeleihin?
Millaisia asioita mieli tarvitsee kukoistaakseen?
Keskustelemassa ovat psykologit Sini-Sofia Savola ja Reidar Nervander, Lapinlahden Lähteen toimitusjohtaja Ville Pellinen sekä Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -taidenäyttelyn kuraattori Tuula Halén. Keskustelun juontaa Psykedeelit ja luovuus -projektin koordinaattori Henry Soinnunmaa.
Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujamäärän hahmottamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumaan tällä lomakkeella. Paikalle voi kuitenkin tulla ilmoittautumattakin! Paneelin jälkeen olemme auki klo 22 saakka. Huomaathan myös, että järjestämme näyttelyn aikana monia muitakin paneeleja ja esityksiä. Lisätietoa näistä löydät näyttelysivulta.
Näyttelytila sijaitsee The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä).
Tilaan on esteetön kulku, mutta esteetöntä vessaa ei valitettavasti ole käytössä.
Lisätietoa panelisteista ja juontajasta:
Sini-Sofia Savola on psykologian maisteri ja terveyspsykologian erikoispsykologi, jota kiinnostavat mielen ilmiöt aina psykedeelisistä kokemuksista psykooseihin. Työssään työterveyspsykologina, tuotekehittäjänä ja kouluttajana hän pyrkii yhä paremmin ymmärtämään mielenterveyttä ja siihen vaikuttamista. Hän on saanut tutustua mielenterveysjärjestelmäämme lähietäisyydeltä toimimalla psykologina sekä sosiaalihuollossa että terveydenhuollossa hyvin erilaisissa organisaatioissa aina valtion sairaalasta yksityiseen terveydenhuoltoon. Lisäksi hän popularisoi psykologiaa, humaania päihdepolitiikkaa ja kriittisen psykiatrian teemoja TikTokissaan ja podcastissaan.
Ville Pellinen on Suomen vanhimmassa psykiatrisessa sairaalassa toimivan mielen hyvinvoinnin, taiteiden, kulttuurin ja pienyrittäjyyden keskuksen Lapinlahden Lähteen toimitusjohtaja. Tämän lisäksi hän toimii Lapinlahti-säätiön varapuheenjohtajana ja Lapinlahti-yhteisön ohjausryhmän puheenjohtajana. Ennen siirtymistään yhteiskunnallisen yrittäjyyden pariin Pellinen teki kymmenen vuoden ajan uraa startup- ja kasvuyritysmaailmassa, suurimman osan tästä erilaisissa johtotehtävissä. Psykedeeleissä Pellistä kiinnostaa ja motivoi niiden potentiaali mielenterveyden häiriöiden hoidossa ja mielen hyvinvoinnin vahvistamisessa. Työssään hän tapaa paljon ihmisiä, jotka eivät pysty hyödyntämään täyttä potentiaaliaan erilaisista henkisistä lukoista ja mielenterveyden häiriöistä johtuen. Tutkitusti ja valvotusti käytettyinä sekä yhdistettyinä ammattimaiseen psykoterapiaan eri psykedeeleillä ja niiden aivo- ja hermoplastisuutta lisäävillä ominaisuuksilla voi olla valtavasti potentiaalia näiden ongelmien ratkomisessa!
Reidar Nervander työskentelee psykologina ja tiiminvetäjänä Helsingin kaupungin ruotsinkielisen aikuispsykiatrian yksikössä. Hän suhtautuu uteliaasti psykedeelien potentiaaliin mielenterveysongelmien hoidossa ja onkin suorittanut MAPS-organisaation MDMA-avusteisen terapian koulutuksen teoriaosuuden. Lisäksi hän on yksi pääjärjestäjistä ensimmäisessä suomalaisessa sote-ammattilaisille suunnatussa, psykedeelejä käsittelevässä Psykedeelit mielenterveystyössä -koulutustapahtumassa.
Tuula Halén on moniosaaja, jonka kokemustaustaan lukeutuu sekä kolmekymmenvuotinen ura finanssialalla että paljon kokemusta niin taidenäyttelyiden kuin musiikkitapahtumienkin järjestämisen parissa. Tämän keskustelun kontekstissa hänellä on pitkää omakohtaista kokemusta läheisen mielenterveysongelmien ja suomalaisen hoitojärjestelmän yhteentörmäyksestä. Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -projektissa Tuula toimii monia näyttelyn osa-alueita visioivana kuraattorina.
Henry Soinnunmaa on yksityisyrittäjä, kirjoittaja, muusikko, Ihmisiä, siis eläimiä -ohjelmasta tunnettu podcastaaja ja erilaisissa järjestöissä vaikuttava sekatyömyyrä. Hän on sekä omakohtaisesti että muiden polkuja havainnoimalla todistanut niin psykedeeliavusteista paranemista kuin psykedeelien pimeämpiäkin puolia ja haluaa herättää uteliaisuutta sitä kohtaan, mitä tarkoittaa psykedeelien viisaampi ja monipuolisempi käsittely. Psykedeelit ja luovuus -projektissa hän toimii koordinaattorina ja on myös yksi kirjan kolmesta toimittajasta.