Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Paneelikeskustelu: Kun mieli järkkyy – kertomuksia psykedeeliavusteisesti särkyneistä ja eheytyneistä maailmoista

Psykedeeleistä puhuttiin valtavirtakeskusteluissa vuosikymmenten ajan lähinnä yksioikoisen haitallisina, kauniita mieliä täysin turhaan tuhoavina huumeina, jotka eivät anna kenellekään mitään arvokasta. Viime vuosina keskustelun painopiste on selkeästi alkanut siirtyä suuntaan, jossa psykedeelit yhä useammin nähdään mielenterveyden eheyttämisen apuvälineinä ja hyvinvoinnin tukijoina.

Tämä on ymmärrettävää: Psykedeeleillä voi olla potentiaalia auttaa monenlaisten kärsimysten äärellä. Psykedeeleillä on kuitenkin silti myös vaaralliset puolensa, ja niiden käyttö voi joskus toimia vakavien mielenterveysongelmien laukaisijana. Toisin kuin psykedeelien ystävien keskuudessa toisinaan kuulee sanottavan, tämä ei ole pelkkää propagandaa ja siitä on syytä puhua siinä missä paranemisen mahdollisuuksistakin.

Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -kirjan lukuisissa tarinoissa kuvataan monenlaisia seurauksia psykedeelien käytöstä. Useimmat tarinoista sisältävät ainakin jonkinlaisen parantumisen elementin, mutta muutamissa kuvataan myös psykoottisia reaktioita. Näistäkin voi seurata paranemista, mutta itsestäänselvää se ei ole. Kumpaakin laatua päästään luotaamaan tiistaina 21.5. klo 18 järjestettävässä paneelikeskustelussa.

Psykedeelien katalysoimaa psykoosia ja siitä selviytymistä kartoittavat taiteilijamme Sari Soininen ja Tapio Ketunkorpi. Trauman psykedeeliavusteisesta hoidosta puolestaan kertoo taiteilijamme Erika Lehtonen. Keskusteluun osallistuu myös projektin koordinaattori ja Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n puheenjohtaja Henry Soinnunmaa. Juontajana toimii näyttelyn kuraattori Tuula Halén.

Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujamäärän hahmottamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumaan tällä lomakkeella. Paikalle voi kuitenkin tulla ilmoittautumattakin! Huomaathan myös, että järjestämme näyttelyn aikana monia muitakin paneeleja ja esityksiä. Lisätietoa näistä löydät näyttelysivulta.

Näyttelytila sijaitsee The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä).

Tilaan on esteetön kulku, mutta esteetöntä vessaa ei valitettavasti ole käytössä.

Lisätietoa panelisteista ja juontajasta:

Sari Soininen (s. 1991, Raisio) on kansainvälisesti palkittu suomalainen valokuvataiteilija. Soininen valmistui valokuvataiteen maisteriksi Länsi-Englannin yliopistosta vuonna 2021. Soinisen värikäs ja unenomainen valokuvaustyyli kumpuaa filosofisista ajatuksista ja henkilökohtaisista mystisistä kokemuksista. Hänen tavoitteenaan on tarjota katsojalle uusia tapoja tarkastella ympäröivää maailmaa ja todellisuutta. Soinisen avoimuus nuoruudessaan koettuun usean kuukauden kestäneeseen LSD-psykoosiin on herättänyt mielenkiintoa medioissa ympäri maailman, ja hänestä on julkaistu artikkeleita muun muassa The Guardianissa, Financial Timesissa ja British Journal of Photographyssa. Hän on julkaissut kaksi valokuvataidekirjaa. Suomen lisäksi hänen töitään on ollut esillä mm. Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Tanskassa. 

Tapio Ketunkorpi on äänitaiteilija, luonnonpalvoja sekä laaja-alaisen aatostelun arvostaja. Hän asustelee perheensä ja lemmikkiensä kanssa merellisellä maaseudulla, josta käsin tekee päivätyötään lasten ja nuorten opetuksen ja ohjauksen parissa. Psykedeelit ovat olleet Tapion tiellä varsin ristivetoinen kokonaisuus. Hän on niiden myötävaikutuksella kokenut monille tutut säkenöivän sulautumisen hekumat ja huiput, mutta myös psyyken perusrakenteiden käyttökelvottomaksi tuhoutumisen, jonka jälleenrakennus vei vuosia. Tapion asenne psykedeelejä kohtaan on lähtökohtaisesti kannustavan kriittinen. Hän myös toivoisi aiheesta Parempaa Keskustelua.

Henry Soinnunmaa on yksityisyrittäjä, kirjoittaja, muusikko, Ihmisiä, siis eläimiä -ohjelmasta tunnettu podcastaaja ja erilaisissa järjestöissä vaikuttava sekatyömyyrä. Hän on sekä omakohtaisesti että muiden polkuja havainnoimalla todistanut niin psykedeeliavusteista paranemista kuin psykedeelien pimeämpiäkin puolia ja haluaa herättää uteliaisuutta sitä kohtaan, mitä tarkoittaa psykedeelien viisaampi ja monipuolisempi käsittely. Psykedeelit ja luovuus -projektissa hän toimii koordinaattorina ja on myös yksi kirjan kolmesta toimittajasta.

Tuula Halén on moniosaaja, jonka kokemustaustaan lukeutuu sekä kolmekymmenvuotinen ura finanssialalla että paljon kokemusta niin taidenäyttelyiden kuin musiikkitapahtumienkin järjestämisen parissa. Psykedeelit ja luovuus -projektissa Tuula toimii monia näyttelyn osa-alueita visioivana kuraattorina ja tässä paneelikeskustelussa juontajana.

Lisätiedot Erika Lehtosesta tulossa.

Sähköpostilistallemme liittymällä saat tietoa myös muista tulevista tapahtumistamme: https://eepurl.com/hR5n_v