Mitä ovat psykedeelien keskeiset riskit ja miten ne suhteutuvat muihin ihmisten riskipitoisiin aktiviteetteihin – jääkiekkoon, vapaasukellukseen, ratsastukseen, alkoholin tai lääkkeiden käyttöön tai vaikkapa kirurgisiin toimenpiteisiin? Pitääkö riskit tuoda esiin joka kerta kun psykoaktiivisista yhdisteistä puhutaan? Ovatko riskistandardimme elämän eri osa-alueilla rationaalisia ja johdonmukaisia? Miksi jotkut riskialttiit toiminnat tuottavat erityisen paljon kielteisiä moraalisia reaktioita? Miten monimutkaisia syy-yhteyksiä ylipäänsä kannattaisi ajatella?
Näistä teemoista ovat keskiviikkona 23.5. klo 18:00 keskustelemassa kognitiotieteen dosentti ja yhteiskuntatieteiden yliopistonlehtori Michael Laakasuo, alakulttuuritutkimukseen ja poliittiseen antropologiaan erikoistunut kulttuurintutkija Aila Mustamo sekä filosofi ja Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Pitkänen. Keskustelun juontaa sosiaalityöntekijä ja kognitiivinen lyhytterapeutti Juulia Järvenpää.
Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n ja Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n yhteistyönä järjestämä paneeli on maksuton, mutta osallistujamäärän hahmottamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumaan tällä lomakkeella. Paikalle voi kuitenkin tulla ilmoittautumattakin! Paneelin jälkeen olemme auki klo 22 saakka. Näyttely on auki vielä lauantaihin 25.5. saakka, ja tulevina päivinä on luvassa muun muassa livemusiikkia. Lisätietoa näistä löydät näyttelysivulta.
Näyttelytila sijaitsee The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä).
Tilaan on esteetön kulku, mutta esteetöntä vessaa ei valitettavasti ole käytössä.
Lisätietoa panelisteista ja juontajasta:
Michael Laakasuo on sosiaalitieteiden yliopistolehtorina toimiva kognitiotieteen dosentti ja sosiaalipsykologi. Tällä hetkellä hän opettaa Turun yliopistolla sosiaalitieteen tutkimusmenetelmiä ja Helsingin yliopistolla persoonallisuuspsykologiaa. Tutkijauransa aikana hän on tutkinut ihmisen rationaalista päättelyä, emootioita, persoonallisuutta ja moraaliarvostelmien muodostumista. Laakasuo on erikoistunut uransa aikana kokeellisiin menetelmiin, psykometriikkaan, monimuuttujamenetelmiin ja nk. kausaalimallinnukseen. Laakasuo on 25 vuoden ajan seurannut psykedeelikulttuuria ja siihen liittyviä keskusteluita sen reunamilta ja osallistunut asiantuntijalausuntojen kirjoittamiseen psykedeelejä koskevissa oikeustapauksissa. Laakasuolla on vuosikymmenien meditaatiokokemus.
FT Aila Mustamo on alakulttuuritutkija, jota kiinnostaa erityisesti yksilöiden, undergroundin ja yhteiskunnan vuorovaikutus. Hän on tutkinut muun muassa black metalia, isänmaallisia lauluja ja psykedeelitutkijoiden omia psykedeelikokemuksia. Hän on perehtynyt myös romantiikan ajan huumekirjallisuuteen.
Anssi Pitkänen on Psytyn hallituksen puheenjohtaja ja filosofi, joka harrastaa kitaran soittoa ja vapaasukellusta. Anssi on kiinnostunut psykedeelien avaamista mahdollisuuksista koskien tietoisuuden muuntamista, perspektiivejä sekä arvoja. Tämän keskustelun tiimoilta häntä kiinnostaa psykedeeleihin liittyvien riskien suhteuttaminen esimerkiksi urheiluun, meditaatioon, psykoterapiaan, tai vaikkapa matkustamiseen liittyviin riskeihin.
Juulia Järvenpää (VtM) on sosiaalityöntekijä ja kognitiivinen lyhytterapeutti. Sekä hänen kandi- että maisterintutkielmansa käsittelivät psykedeelien ja MDMA:n käyttöön liittyviä riskejä. Järvenpää on ollut mukana perustamassa Psykedeelitutkimusyhdistys ry:tä, Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:tä ja Bilehoiva Kotiloa (Hoivakotilo ry), joista ensimmäisen hallituksessa hän on ollut mukana useita vuosia. Lisäksi hän on tehnyt ulkomaisilla festivaaleilla psykedeelien käyttöön liittyviä haittoja vähentävää vapaaehtoistyötä ulkomailla PsyHelp-projektissa.