Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Taiteilijapaneeli: Psykedeelien kosketus luovassa työssä

Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -projektissa on mukana noin 60 taiteilijaa, joista viisi osallistuu lauantaina 18.5. klo 14:00 järjestettävään, psykedeelien avaamien tilojen ja luovan työn risteyskohtia käsittelevään taiteilijapaneeliin. Äänessä ovat Jani Tolin, Henrika Kurkimäki, Seppo Alanissi, Atlanta Linnéa ja Kasper Salonen. Keskustelun juontaa toimittaja Juuso Pekkinen.

Millaisin tavoin psykedeelit voivat vaikuttaa luovaan ilmaisuun ja muuhun elämään? Miksi niistä puhumisella on merkitystä? Tarvitseeko taide muuntuneita tajunnantiloja? Hyväksytäänkö taiteilijoilta muita enemmän vaikeiden aiheiden käsittelyä, ja voiko sitä pitää jopa heidän velvollisuutenaan? Tule kuulemaan taiteilijoiden ajatuksia!

Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujamäärän hahmottamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumaan tällä lomakkeella. Paikalle voi kuitenkin tulla ilmoittautumattakin! Huomaathan myös lauantai-illan klo 19:00 alkavan puhe-esityksen “Konsensustodellisuudesta liminaalin ääriin: Psykedeelit, ontologinen shokki ja pyhä kauhu”, jonka lisätiedot tästä ja ilmoittautumislomake tässä. Puheohjelman lisäksi näyttely on lauantaina avoinna kaikille kiinnostuneille klo 22:00 asti ja siitä eteenpäin vielä 25.5. saakka. Paikalla on myös Möttösen kiehtovia alkoholittomia juomia tarjoileva vesibaari.

Lauantain ohella paneeleja on luvassa su 19.5., ti 21.5., ke 22.5. ja to 23.5. Maanantain olemme suljettuna. Tarkemmat, ajantasaiset aukioloajat sekä paneelien lisätiedot ja ilmoittautumislinkit löydät näyttelysivulta.

Näyttelytila sijaitsee The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä).

Sähköpostilistallemme liittymällä saat tietoa myös muista tulevista tapahtumistamme.

- = ✱ = -

Lisätietoa panelisteista ja juontajasta:

Jani Tolin on kotimaisen graffititaiteen edelläkävijä, jonka töissä perinteisten kulttuurien teemat kohtaavat urbaanin kaupunkimaiseman. 15-vuotiaana graffiti SM:n voittanut Tolin on kehittänyt rajoja rikkovaa tekniikoiden yhdistelmäänsä jo 1990-luvun alusta. Hänen töissään taiturimainen viivan ja pinnan hallinta yhdistyy monitasoisiin aiheisiin. Itseoppinut Tolin teki postgraffitia jo ennen postgraffitia. Hän on tutkinut myös ihmismielen ulottuvuuksia ja filosofiaa. (Esittelyn kirjoittanut Karri ”Paleface” Miettinen, 2019)

Henrika Kurkimäki on helsinkiläissyntyinen kuvataiteilija ja tatuoitsija. Taiteellaan Henrika pyrkii kommunikoimaan synesteettistä kokemustaan sekä ihmissuhteiden ja psykedeelien avaamia tunneprosessejaan.

Seppo Alanissi on vuonna 1979 syntynyt kuvataiteilija/taidegraafikko. Hänen työskentelynsä on aiemmin keskittynyt pääasiassa perinteisiin metalligrafiikan menetelmiin ja viime vuosina tussi- ja sekatekniikkapiirustuksiin. Hän on työskennellyt myös animaation ja ympäristötaiteen parissa. Alanissin tärkeimmät psykedeelikokemukset ajoittuvat reilun kymmenen vuoden taakse, ja niiden myötä hän on mm. oppinut ensimmäistä kertaa hyväksymään itsensä ja löytänyt uusia väyliä taiteelliseen ilmaisuun. Myös hänen maailmankatsomuksessaan ja arvomaailmassaan lapsuudesta saakka kulkeneet, esimerkiksi syväekologiset juonteet ovat saaneet vahvistusta, ja niillä on suuri rooli hänen taiteellisessa työskentelyssään.

Atlanta Linnéa pyrkii taiteilijana näyttämään mitä ympärillään näkee – koristellen ja liioitellen. Psykedeelit ovat antaneet taiteelle uuden ulottuvuuden, jonka kautta hän kokee voivansa taivutella muotoja mielessään ennen kuin painaa ne kaksiulotteiseksi paperille. Tällainen joustava muotoilu ja tarkkailu ulottuu myös muihin ajatuksiin ja pohdintoihin ja on avartanut hänen käsitystään maailmasta.

Kasper Salonen (s. 1987) on lavarunoilija, kääntäjä, kuvataiteilija ja kulttuurialan aktiivi. Kasper puhuu suomea ja englantia äidinkielinään, ja hän valmistui englantilaisen filologian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015. Kielialan töiden lisäksi Kasper on tuottanut, juontanut ja perustanut eläviä tapahtumia vuodesta 2011. Hän on julkaissut mm. runokokoelman Kiertoreittejä (Enostone 2021) ja kaksi spoken word -EP-levyä. Hänen taiteessaan ja elämänkatsomuksessaan on enemmän kuin ripaus psykedeliaa. Kasper elää Espoon Lippajärvellä, jonka äärellä hän iloitsee ja loitsii.

Juuso Pekkinen on Yle Tieteen toimittaja ja pitkän linjan audiontekijä. Yle Puheella esitetyssä keskusteluohjelmassaan Juuso käsitteli vuosina 2017–2022 säännöllisesti teemoja, jotka kytkeytyvät tajuntaan vaikuttaviin aineisiin. Pekkisen Räjäytyskuva-podcastin toisen tuotantokauden aiheena ovat psykedeelit. Yle Areenasta löytyvä kahdeksan jakson kokonaisuus taustoittaa mm. psykedeelien lääkekäyttöä, mystisen kokemuksen olemusta ja psykedeelistä sivistystä. Juuso on valmistunut Helsingin yliopistosta estetiikan kandidaatiksi.