Lauantaina 11.5. on tarjolla kaksi paneelikeskustelua, joissa käsitellään psykedeelien kytköksiä luovuuden, yhteiskunnan, teknologian ja tulevaisuuden teemoihin. Helsingin Vallilassa klo 12 alkaen järjestettävät dialogit käydään Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n (PSL) Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa -taidenäyttelyssä, ja niistä ensimmäinen toteutetaan PSL:n ja Psykedeelitutkimusyhdistys ry:n yhteistyönä.
Tilaisuus on maksuton, mutta osallistujamäärän hahmottamiseksi pyydämme ennakkoilmoittautumaan tällä lomakkeella. Paneelien jälkeen näyttely on avoinna kaikille kiinnostuneille klo 22:00 asti, ja 25.5. asti ti–la klo 12–19. Jos haluat tietoa muistakin näyttelyn aikana järjestettävistä erikoistapahtumista, kannattaa liittyä PSL:n sähköpostilistalle tai seurata tapahtumasivuamme.
Näyttelytila sijaitsee The Train Factorylla, Pasilan Konepajan alueella sijaitsevissa entisen Vallilan Kansallisteatterin tiloissa osoitteessa Bruno Granholmin kuja 2 (Bruno Granholmin kujan ja Konepajanraitin kulmassa, lähellä Lidliä).
Sähköpostilistallemme liittymällä saat tietoa myös muista tulevista tapahtumistamme.
- = ✱ = -
12:00 LUOVUUDEN MUOVAAJAT: TIETEEN VIITOITTAMIA POHDINTOJA PSYKEDEELIEN MAHDOLLISUUKSISTA
Paneelikeskustelun tapahtumapaikkana toimivan taidenäyttelyn yhtenä keskeisenä elementtinä ovat omakohtaiset, usein laittomassa kontekstissa tapahtuneet psykedeelikokemukset. On ilmeistä, että psykedeeleillä on vaikutuksia luovuuteen ja sen ilmenemiseen, mutta millaista sanottavaa tieteellä on aiheesta? Tätä tarkastellaan paneelikeskustelussa, joka lähestyy aihettaan niin fysiologian, käyttäytymisen kuin taiteentutkimuksenkin tasolta. Keskustelua vetää Helsingin yliopiston psykologian professori Markus Jokela, jonka kanssa dialogiin astuvat yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Hupli, kuvataideopettaja ja taiteen maisteri Pietari Kellokumpu sekä neurofarmakologian väitöskirjatutkija ja kuvataiteilija Okko Alitalo, joka on myös yksi Psykedeelit ja luovuus -projektin taiteilijoista.
14:00 VAIHTOEHTOISIA TULEVAISUUKSIA
Ihminen on viimeisten vuosikymmenten kuluessa astunut yhä syvemmälle toisiinsa vyyhtiytyneiden, kompleksisten haasteiden värittämään todellisuuteen. Millainen on demokratian tulevaisuus? Voiko hyvinvointiyhteiskunta selviytyä? Miten valmistautua tekoälyn ja muiden uusien teknologioiden luomiin mullistuksiin? Voiko tulevaisuutta nähdä tai ohjata? Entä miten psykedeelit liittyvät näihin teemoihin, ja miten ne vaikuttavat yhteiskunnallisiin kehityskulkuihin? Näitä vaikeita kysymyksiä ovat pohtimassa kauppatieteen tohtori, dosentti Mika Aaltonen, Milttonin ja Nordic West Officen johtava neuvonantaja Alku Sirén sekä yrittäjä ja toimittaja Kaarle Hurtig, joka toimii myös keskustelun juontajana.
Paneeleissa on myös yleisökysymysosiot.
- = ✱ = -
Lisätietoa paneelien puhujista:
LUOVUUDEN MUOVAAJAT
Markus Jokela on Helsingin yliopiston psykologian professori. Hän on tutkinut muun muassa sitä, miten ihmisten väliset erot persoonallisuudessa ja kognitiivissa kyvyissä ilmenevät elämän eri aloilla. Hän on tutkinut myös ihmisten terveyskäyttäytymistä ja mielenterveyteen liittyviä aiheita. Jokelan kiinnostuksen kohteena ovat myös humanistisen ja eksistentiaalipsykologian korostamat ihmiskuvat, jotka eivät rajoitu mekanistisiin selitysmalleihin ihmismielestä.
Aleksi Hupli on yhteiskuntatieteiden tohtori, jonka tuore tietokirja käsittelee psykedeelien ja muiden tajuntaan vaikuttavien aineiden hyötykäyttöä. Hupli myös koordinoi yhtä Suomen neljästä kliinisestä tutkimuskeskuksesta, joissa tutkitaan psilosybiiniavusteisen terapian tehoa ja turvallisuutta alkoholihäiriöiden hoidossa.
Pietari Kellokumpu on kuvataideopettaja, taiteen maisteri ja maailman ihmettelijä. Hän tutki opinnäytetyössään psykedeelisen kokemuksen vaikutuksia taiteilijoiden työhön. Aihepiirissä häntä kiinnostavat erityisesti taiteen mahdollisuudet sanoinkuvaamattoman jäsentämisessä sekä psykedelian pintaa syvemmät vaikutukset luovuuteen ja taiteelliseen työskentelyyn.
Okko Alitalo on neurofarmakologian väitöskirjatutkija, joka tutkii on nopeavaikutteisten masennuslääkkeiden vaikutuksia aivojen muovautuvuuteen ja fysiologiaan. Neuroteemat heijastuvat myös Okon kuvataiteessa, jonka perusteellinen yksityiskohtaisuus ammentaa tieteellisten menetelmien, materiaalien ja tutkimustyön lisäksi myös esoteerisesta perinteestä.
VAIHTOEHTOISIA TULEVAISUUKSIA
Kauppatieteen tohtori, dosentti Mika Aaltonen on kirjoittanut 17 kirjaa ja yli 100 artikkelia ennakoinnista, kompleksisuudesta ja yhteiskunnan muutoksesta. Hänen tavoitteenaan on käydä avointa ja kriittistä keskustelua siitä, miten maailma on muuttumassa, jotta uudet asiat eivät tulisi meille yllätyksenä, vaan voisimme sopeutua niihin tai jopa hyötyä niiden tuomista muutoksista.
Alku Sirén on johtava neuvonantaja Milttonilla ja Nordic West Officella. Siréniä kiinnostaa teknologisesti vaikuttunut yhteiskunnallinen ja kulttuurinen muutos. Keskeinen kysymys: mitä meistä on tulossa?
Kaarle Hurtig (s. 1982) on yrittäjä ja toimittaja, jota kiinnostaa ongelmat vielä niiden ratkaisuakin enemmän.
Haluatko saada tietoa myös Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n tulevista tapahtumista? Liity sähköpostilistallemme tästä.