Miltä näyttää harkittu ja onnistuneesti valmisteltu psykedeelikokemus, ja miten tällainen kokemus integroidaan? Millaisin tavoin suunniteltu ja spontaani matka eroavat toisistaan? Mikä on intention merkitys psykedeelejä käytettäessä, ja miten intentio liittyy psykedeelikokemusten integraatioon? Teemaan perehtyneen kriisityöntekijä Hannu Loimon ohjaama keskustelullinen työpaja tarjoaa mahdollisuuden astua näiden kysymysten äärelle keskiviikkona 6.10. klo 18.00.
Lue lisääHappo oli keskeinen osa Charles Mansonin Perheeksi kutsutun, kujalla olevien hippien ruokavaliota. Psykedeelejä initiaatioriiteissään hyödyntänyt, Tokion sariinikaasuiskuista tunnettu Aum Shinrikyo yritti LSD:n ja metamfetamiinin ohella hankkia työkalupakkiinsa ydinaseita. Kulttijohtajaksi noussut joogaopettaja Anne Hamilton-Byrne piti lapsia järkyttävissä olosuhteissa ja syötti heille niin LSD:tä kuin rauhoittavia lääkkeitä. Maailmanloppua odottaneen ayahuasca-kultin johtaja Ramón Castillo Gaete poltti rituaalissa elävältä Antikristukseksi uskomansa pikkuvauvan.
Se, että psykedeelit ovat maistuneet monissa väkivaltaisissa, yhtä totuutta monomaanisesti julistaneissa kulteissa, ei välttämättä osoita näiden asioiden välistä syy-yhteyttä, mutta herättää kyllä hiertäviä kysymyksiä – aihetodisteita kun on löydettävissä.
Lue lisääPsykedeelien ja suomalaisen kuvataiteen yhteyttä luotaavaan kirjaprojektiimme on kerätty jo lukuisia hienoja teoksia. Osallistujiin lukeutuu ammattilaisia ja omaksi ilokseen taiteilevia. Koska haluamme antaa kirjan luomisprosessille sen ansaitseman ajan, otamme edelleen vastaan teoksia. Jos psykedeelit ovat vaikuttaneet kuvataiteeseesi ja haluaisit olla mukana kirjassamme, lähetä meille valokuva yhdestä tai useammasta työstäsi ja kuvaile sanallisesti, kuinka psykedeelit ovat vaikuttaneet luomistyöhösi – joko yksittäisen teoksen tai laajemmin taiteellisen ilmaisusi innoittajana.
Lue lisääModernia ihmistä kritisoidaan usein pyrkimyksestä laskea, luokitella ja yhdenmukaistaa kaikki. Pyrkimykselle on epäilemättä paikkansa: kun rönsyävää ja villiä tuodaan kontrollin piiriin, kaaoksen keskelle voi syntyä turvan ja järjestyksen tuntua. Koska hallinnan kanssa voi kuitenkin mennä myös överiksi – ja usein meneekin –, tarvitaan tasapainottavia tekijöitä.
Lue lisääKohtaamisia pienten vihreiden miesten, kasvihenkien ja insektoidihumanoidien kanssa. Kertomuksia ruumiista irtautumisesta ja kuoleman tuolle puolen kurkistamisesta. Äänetöntä ajatustenvaihtoa ja tulevaisuuden ennaltanäkemistä. Kaikenlaisia “ei vittu voi olla totta” -kokemuksia. Tosijuttuja vai silkkaa psykoosikamaa? Uskoi trippien ontologiasta mitä tahansa, psykedeeleillä on kiistatta monia todella omituisia vaikutuksia.
Lue lisääHarvan asian julkisuuskuva on muuttunut niin nopeasti ja perusteellisesti kuin psykedeelisten aineiden. Psykedeelien optimistisimmilla puolestapuhujilla on aihetta olla tyytyväisiä siihen kuvaan, jonka media niistä nykyään maalaa. Mutta ihan todenmukainen tuo kuva ei välttämättä vieläkään ole. Viestinnän asiantuntija ja tietokirjailija Jaakko Kilpeläinen ruotii kirjoituksessaan psykedeelien ajoittain täysin kritiikittömäksi äityvää suitsutusta.
Lue lisääMiten psykedeelit integroidaan yhteiskuntaan, ja mitkä ovat keskeisimpiä siihen liittyviä haasteita ja mahdollisia sokeita pisteitä? Teemaa työkseen pohtiva ayahuasca-yhteisöaktivisti ja itsenäinen tutkija Jerónimo M.M. tarjosi viime kuussa järjestämässämme webinaarissa erinomaisen tilaisuuden tutkia kysymyksiä, jotka koskevat psykedeelien asemaa kieltolainjälkeisessä maailmassa. Webinaarin taltiointi, joka sisältää Jerónimon perinpohjaisen esitelmän ja yleisökysymysosion, on nyt julkaistu Youtube-kanavallamme.
Lue lisääNiin hienoja, elämäämuuttaviakin kokemuksia kuin psykedeelit voivatkin katalysoida, niiden parantavaa tehoa kuulee tämän tästä suitsutettavan täysin övereillä, katteettomilla superhypermainoslauseilla. Asia on sikäli ymmärrettävä, että monille psykedeeleihin liitetyistä lupauksista kohdistuu aikanamme valtavasti kysyntää. Tämä kuitenkin muodostaa haasteen: Miten psykedeeleistä puhutaan älyllisesti rehellisellä tavalla, joka ei sen enempää vähättele niiden potentiaalia kuin sorru kuut taivaalta lupaavaan käärmeöljykaupusteluun? Asian ympärillä pyöritään kesäkuun teemassamme.
Lue lisääPsykedeelien nollatoleranssia ollaan kovaa vauhtia ajamassa alas: esimerkiksi Oregonissa on jo äänestetty psilosybiiniterapian laillistamisesta ja psilosybiinin käytön dekriminalisoinnista. Uudistukset eivät kuitenkaan automaattisesti johda kaikilta osin toivottuihin lopputuloksiin. Esimerkiksi Kaliforniassa laittomat kannabismarkkinat ovat edelleen lähes kolminkertaiset laillisiin nähden. Tähän johtaneista valinnoista on epäilemättä mahdollista oppia. Nykyistä viisaampien sääntelyn keinojen kehittäminen ja käyttöönotto edellyttävät myös uutta luovia visioita, joiden äärellä psykedeelien tuottamista kokemuksista voi olla apua.
Lue lisääMystisiin ja uskonnollisiin kokemuksiin erikoistunut uskontotieteilijä Aatu Tuhatkauno arvosteli Psykedeelisen sivistyksen liitolle Tuntematon mieli -kirjan, joka on alkuvuonna ilmestynyt suomennos Michael Pollanin kirjasta How to Change Your Mind.
Lue lisää