Australia sallii psilosybiinin ja MDMA:n lääkekäytön

Australiassa tehdyn päätöksen⁽¹⁾ seurauksena maassa on heinäkuun alusta alkaen mahdollista tarjota MDMA-avusteista terapiaa traumaperäisen stressihäiriön ja psilosybiiniavusteista terapiaa vaikeahoitoisen masennuksen hoitoon. Aineen luokittelua muutetaan terapiakäytön osalta siten, että psykiatreilla on mahdollisuus hakea lupia⁽²⁾hoitomuodon hyödyntämiseen. Muu käyttö pysyy edelleen kriminalisoituna. Koska kummastakaan aineesta ei ole tarjolla Australiassa hyväksyttyjä lääkevalmisteita, erilliset luvat tarvitaan myös maahantuonnille. 

Australialaisen PRISM-tutkimusorganisaation johtaja Tri Stephen Brightin mukaan⁽³⁾ Australia on päätöksen myötä ensimmäinen maa, joka virallisesti tunnustaa psilosybiinin ja MDMA:n lääkeaineiksi. Niiden tarkkaan kontrolloitu käyttö on mahdollista jo ainakin Sveitsissä⁽⁴⁾ ja Kanadassa⁽⁵⁾, mutta kommentti saattaa viitata aineiden tässä kuvatun käytön uudelleenluokitteluun “kielletyistä” “säännellyiksi”. 

Australian osavaltioilla on edelleen vapaus rajoittaa aineiden käyttöä myös tässä kontekstissa⁽⁶⁾, joten päätös ei automaattisesti tarkoita, että hoito mahdollistuisi suoraan kaikkialla Australiassa. Australian Psychedelic Societyn mukaan⁽⁶⁾ maassa ei myöskään ole montaakaan psykedeeliterapian antamiseen kouluttautunutta ammattilaista, joten mitään suurta tarjonnan kasvua ei todennäköisesti ole lähiaikoina odotettavissa. 

Lisäksi nostetaan esiin, että hoito tulee olemaan kallis eikä julkinen terveydenhuolto ainakaan alkuvaiheessa tule korjaamaan sitä. Tämän seikan vuoksi monet psykedeelialan toimijat peräänkuuluttavatkin sitä, miten tärkeää olisi luopua aineiden käytön rangaistavuudesta myös muissa yhteyksissä, koska psykedeelejä joka tapauksessa käytetään terapeuttisiin tarkoituksiin myös omatoimisesti ja rangaistukset saattavat lisätä niihin liittyviä ongelmia. On mahdollista, että tarkkaan rajatussa kontekstissa sallittu käyttö vähitellen hälventää laajemminkin psykedeeleihin liittyviä stigmoja.

Australian päätöksen myötä tullaan kuitenkin epäilemättä saamaan uutta, hyödyllistä tietoa psykedeelien laillisen saatavuuden käytännön toteutuksesta. Vaikutuksia seurataan ympäri maailman; mitä useampi maa tällaisia uudistuksia tekee, sitä enemmän tietopohjaa valistuneempien päätösten tueksi muilla mailla on. Australiassa myös toivotaan, että käyttölupia tullaan tutkimustiedon karttuessa laajentamaan myös muiden mielenterveysongelmien hoitoon. Yhtenä ensimmäisistä maa myös rahoittaa psykedeelitutkimusta⁽⁷⁾.

Ylen aihetta käsittelevän uutisen mukaan⁽⁸⁾ “MDMA ja psilosybiini eivät ole laillisia lääkekäytössä Suomessa”. Tietojemme perusteella mitään yksiselitteistä lainsäädännöllistä estettä aineiden käytölle ei kuitenkaan ole. Aiemmin vireillä olleet psilosybiini- ja MDMA-tutkimuksetkaan eivät kaatuneet lainsäädäntöön, ja käytetäänhän täällä lääketieteellisessä kontekstissa laillisesti vaikkapa fentanyyliäkin⁽⁹⁾, äärimmäisen voimakasta opioidia, joka kuitenkin määritellään lääketieteellisen käytön ulkopuolella laittomaksi huumausaineeksi⁽¹⁰⁾.

Erittäin mielenkiintoinen kehityskulku joka tapauksessa – jäämme seuraamaan!

Henry Soinnunmaa

Kirjoittaja on utelias podcastaaja, muusikko, sanallistaja, amatöörigeneralisti, isä, aviomies ja Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n varapuheenjohtaja, jonka polulla psykedeelit ovat herättäneet enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Lähteet:

1 Change to classification of psilocybin and MDMA to enable prescribing by authorised psychiatrists
2 Re-scheduling of psilocybin and MDMA in the Poisons Standard: questions and answers
3 Australia to allow prescription of MDMA and psilocybin for treatment-resistant mental illnesses
4 Psychedelic Group Therapy
5 Canada Opens Access for Psilocybin and MDMA Therapy
6 Changes for Psilocybin and MDMA in Australia
7 Australia Recognises MDMA and Psilocybin as Medicines
8 Australia sallii ekstaasin ja ”taikasienistä” tutun psilosybiinin käytön mielenterveysongelmien hoidossa
9 Wikipedia: Fentanyyli
10 Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista