Kirja-arvio: Michelle Janikian – Your Psilocybin Mushroom Companion

Kirjailija itse teoksensa kanssa. [lähde]

Michelle Janikian: Your Psilocybin Mushroom Companion. An Informative, Easy-to-Use Guide to Understanding Magic Mushrooms (Ulysses Press, 2019)

”Olisinpa lukenut tämän kirjan ennen ensimmäistä sienimatkaani” oli ensimmäinen ajatukseni, kun sain luettua kirjan ensimmäisen kerran loppuun. Sen jälkeen olen suositellut opusta muutamalle ystävälleni, joista kaikki ovat sittemmin toistaneet samaa toteamusta. Michelle Janikianin kolmisen vuotta sitten julkaistu kirja on saanut hyvän vastaanoton myös muualla maailmalla – Amazonin sivuille siitä on tähän mennessä tehty reilut kuusisataa arvioita, yleisarvion ollessa huimat 4,7/5 tähteä. Tälle on syynsä, sillä kirja on yksinkertaisesti erinomainen yleisesitys aiheestaan.

Helppolukuinen ja huokea pokkari kokoaa yksiin kansiin kaikki perusasiat aiheesta, jotka psilosybiinisienistä kiinnostuneiden on hyvä tietää. Kirja lähtee liikkeelle kertomalla mitä psilosybiini on, miten se toimii, ja miksi ihmiset sitä käyttävät. Sienten suhteen ensikertalaiset saavat yleisesityksen siitä, kuinka käyttää sieniä turvallisemmin ja tehokkaammin – tämä pitää sisällään ”set and setting” -käsitteet (sisäiset ja ulkoiset kokemukseen vaikuttavat tekijät), oikean annostuksen, haastavien kokemusten kohtaamisen, yms.

Psilosybiinisienten antamien kokemusten mielekkäästä integroinnista omaan elämään on oma kappaleensa, samoin sienikokemuksen avustajille (”trip sitter”). Kirja käy läpi myös esimerkiksi mikroannostelujen käyttöä, psilosybiinin potentiaalisia riskejä, psykedeelistä terapiaa. Kirjan lopusta löytyy myös mainio lista kirjoista, artikkeleista ja dokumenttielokuvista, joiden avulla lukija voi jatkaa aihepiiriin tutustumistaan.

Janikian kertoo kautta kirjan myös omasta taustastaan ja kokemuksistaan sienten parissa, mikä tuo tekstiin mainiota lisäulottuvuutta. Aihepiiristä tehtyyn tutkimukseen viitataan varsin kattavasti.

Aikana, jolloin psilosybiinisienet kiinnostavat yhä useampia, tällaiselle kirjalle on tilausta.

Janikianin nettisivut: https://www.michellejanikian.com

Vlajjhatta

Kirjoittaja on FM, kirjailija ja kääntäjä