Luentosarjasuositus: Kognitiotieteilijä John Vervaeken Awakening From the Meaning Crisis

“Shamaani ravistelee tottumuksiamme, jotka ohjaavat sitä, mihin kiinnitämme maailmassa huomiota”, kuvaa maaliskuun teemakuvassakin lainaamamme kognitiotieteilijä John Vervaeke. Tämä Toronton yliopiston pidetty luennoitsija on julkaissut muun muassa Youtubesta ja Spotifysta löytyvän, 50 jakson mittaisen luentosarjan Awakening From the Meaning Crisis, jossa käsitellään muun muassa kuukausiteemamme ydinkysymystä: muuntuneiden tajunnantilojen arvoa ja käyttösovelluksia.

Vervaeken ajatuksena on, että kun shamaani hyödyntää erilaisia tekniikoitaan, joihin lukeutuvat esimerkiksi rummutus, psykoaktiiviset kasvit ja näyttämötaikuuteen vertautuvat temput, hän edistää läsnäolijoiden tajunnantilan muutoksia. Tällainen muutos voi saada ihmisen näkemään vaikkapa pitkään vaivanneen ongelman toisin. Tässä ajassa, jonka tarjoamista haasteista parhaillaan jylläävä koronaepidemia monine sivuvaikutuksineen on vain yksi esimerkki, tarvitaan juuri kykyä vaihtaa näkökulmaa, tarkastella tilannetta laatikon ulkopuolelta, opetella uusia tapoja tehdä asioita.

Kuvatun teeman ohella Vervaeken mainioita oivalluksia tulviva luentosarja käsittelee muun muassa erilaisissa urheilulajeissa, seksissä ja freestyle-räpissä tavoitettujen flow-tilojen mekanismeja, oivallusten roolia oppimisessa, ihmiskulttuurien ajatteluperinteiden historiaa, viisautta ja rationaalisuutta.

Kaiken kaikkiaan sarja tarjoaa sekä yleiskatsauksen että syvempää pureutumista moniin aiheisiin, joiden voi olettaa kiinnostavan kaikkia ihmiskokemuksen kirjon kartoittajia.

Psykedeelisen sivistyksen liitto