Kirja: Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa
Kirja on loppuunmyyty. Hauduttelemme mahdollisuutta toiseen painokseen.
142 teosta, 62 taiteilijaa. LSD:tä, taikasieniä, DMT:tä, ketamiinia, meskaliinia, kannabista, kärpässieniä, San Pedroa, päivänsinen siemeniä, salviaa, changaa, bufoa, MDMA:ta, ayahuascaa.
Tietoisuuden tilaa voimakkaasti muuttavat aineet, kuten LSD, psilosybiini ja meskaliini, ovat jättäneet lähtemättömän jälkensä moniin kulttuureihin, teknisiin keksintöihin, tieteeseen ja taiteeseen. Monet kansainvälisesti tunnetut tutkijat, taiteilijat ja yrittäjät ovat kertoneet avoimesti psykedeelikokemuksistaan, mikä on osaltaan kasvattanut aihepiiriin kohdistuvaa kiinnostusta.
Aiheen lääketieteellis-terapeuttinen tutkimus on kuluvalla vuosituhannella käynnistynyt uudelleen. Psykedeelejä tutkitaan nyt Suomessakin. Useimmissa yhteyksissä psykedeelien käyttö on edelleen kriminalisoitua ja siihen liittyy vahvoja stigmoja, mutta kuitenkin myös niiden omaehtoinen käyttö on lisääntynyt rajusti. Aihetta on syytä kartoittaa perinpohjaisemmin – myös muista kuin tieteellisistä ja akateemisista näkökulmista.
Maailmalla psykedeelien ja luovuuden suhteesta keskustellaan jo jonkin verran, mutta Suomessa aihepiiri on pitkälti sivuutettu – ainakin osittain psykedeeleihin liittyvien tabujen vuoksi. Psykedeelit voivat toimia niin lääkkeinä kuin päihteinäkin, tarjoten mahdollisuuksia ennenkokemattomaan ja peruuttamattomaan. Toisinaan psykedeelinen kokemus voi olla luovuuden lähde, taiteen innoittaja tai kokonaisen teoksen synnyttäjä.
Taidekirja Psykedeelit ja luovuus kotimaisessa kuvataiteessa avaa tietoisuuden portit kotimaisen psykedeelien koskettaman taiteen maailmaan. Projekti ei glorifioi eikä demonisoi, vaan esittelee aihepiiriään taiteilijoiden oman äänen kautta. Mukaan on valittu 142 taideteosta 62 kuvataiteilijalta, ammattilaisilta ja harrastajilta, joiden teoksiin tai tuotantoon psykedeelit ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet.
300-sivuinen teos on kovakantinen, nelivärinen ja painettu laadukkaalle taidepaperille. Kirja sisältää monenlaisilla tyyleillä ja tekniikoilla toteutettujen taideteosten ohella myös taiteilijoiden tarinoita. He käsittelevät kirjoituksissaan psykedeelien ja luovuuden suhdetta tietyissä teoksissaan, taiteessaan tai ylipäätään elämässään, mikä avartaa muuntuneiden tajunnantilojen merkitystä sekä taiteellisessa luomistyössä että laajemmin yksilöllisessä ja yhteiskunnallisessa muutoksessa.
Suurin osa kirjan taiteilijoista ja teoksista oli mukana myös Helsingissä toukokuussa 2024 järjestetyssä, samannimisessä taidenäyttelyssä, jossa oli nähtävissä myös kymmeniä uusia teoksia. Taiteilijalista kokonaisuudessaan:
Aino Kaino, Aliisa Ojamaa, Alvar Gullichsen, Anna-Mari Metso, Anniina Kivistö, Arttu Nieminen, Atlanta Linnéa, Eetu-Elmeri, Erika Lehtonen, Erik Kiviharju, Hedda Retu, Henna Mustaparta, Henrika Kurkimäki, JT Lindroos, Jani Tolin, Janne Erkkilä, Jonne Perttala, Juhani Mönkkönen, Jussi Löf, Karri Mikkonen, Kasper Salonen, Kausemus, Lauri Pulkkinen, Luca Delgado, Luovasen Liisa, Manu Mäkinen, Mara, Memmi, Metavera, Mika Stenroos, Milla Kissaniitty, Minna Louhelainen, Mitja Lehtevä, Niina Luomala, Niko Skorpio, Nina Virkutar Ainesranta, Noel, Okko Alitalo, Olio, Outi Aula, Petra Sinatria, Riikka Arte, Rivinoya, Roosa Okano, Rosalia Silfer, Saimon Punk, Salla, Sanna Maasydän, Sara Karisaari, Sari Soininen, Seppo Alanissi, Sunterry, Susanna Salama, Tapio Ketunkorpi, Tatu Vuolteenaho, Tuusannuuska Muikkunen, Tyven, Usvatar, Vesa Nieminen, Vesa Peltonen, Ville Vanne, Zeniitti
Kirjan ovat toimittaneet Doc Arkko, Timo Komulainen ja Henry Soinnunmaa.