Haastattelukutsu klassisia psykedeelejä Suomessa käyttäneille

Käytätkö tai oletko käyttänyt psykedeelejä?

Kerään haastatteluaineistoa sosiologian väitöskirjaani, joka käsittelee klassisten psykedeelien käyttöä Suomessa käyttötilanteiden, motiivien, merkitysten, kulttuurin, käytettyjen aineiden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Psykedeelitutkimus on nousussa maailmalla ja kiinnostus on korkeimmillaan sitten 1960-luvun. Mikäli olet käyttänyt tai käytät LSD:tä, erilaisia psykoaktiivisia sieniä, meskaliinia tai DMT:tä sisältäviä luonnonyrttejä kuten ayahuascaa, sinulla on erinomainen mahdollisuus kertoa omista kokemuksistasi ja edistää kansallista pioneerityötä.

Haastattelut toteutetaan keskustelevassa ja avoimessa hengessä, ja keskittyvät ensimmäiseen käyttökokemukseen, käytettyihin psykedeeleihin, olosuhteisiin ja tarkoitusperiin, psykedeelikulttuuriin Suomessa, hyvinvointiin ja psykedeelien käytön vaikutuksiin, sekä yleiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun huumausainepolitiikasta, arvoista ja hyvinvoinnista. Haastatteluun osallistuminen on täysin vapaaehtoista, ja se täysin luottamuksellinen ja tutkijan näkökulmasta ehdottoman vaitiolovelvollinen. Haastattelu voidaan myös keskeyttää, mikäli haastateltava näin haluaa. 

Haastatteluja toteutetaan maaliskuusta elokuuhun ja ne voidaan toteuttaa kasvotusten pääkaupunkiseudulla tai kohtuullisen junamatkan päässä Helsingistä, haastattelujen sopiminen muihin kaupunkeihin on myös mahdollista. Lisäksi haastatteluja voidaan toteuttaa myös etänä Teamsin tai Zoomin välityksellä, jos haastateltava näin haluaa. Tarkka paikka ja toteutustapa sovitaan yhteisesti. Haastattelu kestää tunnista kahteen tuntiin ja ne nauhoitetaan äänitallenteella. Käsittelen aineiston anonyymisti eikä yksittäisiä henkilöitä ole mahdollista tunnistaa lopullisista tutkimusjulkaisuista. Haastattelujen litteroinnin (tekstiksi purkamisen) jälkeen tallenteet tuhotaan ja haastatteluaineistoa säilytetään hyvien eettisten käytäntöjen mukaisesti. Mikäli kiinnostuit ole yhteydessä sähköpostin kautta.

Tutkimukseen osallistuminen auttaa luomaan ajankohtaista kuvaa Suomessa vähän tutkitusta ilmiöstä ja rakentamaan psykedeelitutkimuksen kotimaista tietopohjaa.

Lisätiedot:
Mika Tsupari
Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
mika.tsupari@helsinki.fi

Psykedeelisen sivistyksen liitto