Miksi käytät psykedeelejä? – Vastauksia helmikuun psykedeeli­kysymykseen

Eräs vuoden 2022 projekteistamme on “Psykedeelikysymys”, jossa keräämme ja julkaisemme kuukausittain lukijoidemme vastauksia erilaisiin psykedeeliaiheisiin kysymyksiimme. Voit lukea lisää projektista tästä.

Psykedeeleistä on moneksi

Psykedeelisen sivistyksen liiton tarkoitus on lisätä tietämystä psykeedelien käytön moninaisuudesta. Tarinoita ja käyttötarkoituksia on yhtä monta kuin käyttäjääkin. Helmikuussa iskimme suoraan tähän suoneen ja kysyimme: "Miksi käytät psykedeelejä?" Kuten odottaa saattoi, vastauksissa oli edustettuna koko joukko erilaisia käyttötapoja: itsetutkiskelu, itselääkintä, terapia, viihde, luovuus, yhteisöllisyys, hengellisyys – ja myös sula uteliaisuus.

Huomionarvoista vastauksissanne oli, että edellä mainitut psykedeelien käyttötarkoitukset menivät usein lomittain. Psykedeeleistä saatetaan hakea helpotusta johonkin lääketieteelliseen vaivaan, mutta ne voivat samalla toimia itsetutkiskelun tai hauskanpidonkin välineenä.

Sarjoittaisen päänsäryn hoitoon

Oman kategoriansa vastauksissa muodostivat ihmiset, jotka kertoivat saaneensa psykedeeleistä apua äärimmäisen kivuliaan sarjoittaisen päänsäryn eli Hortonin neuralgian hoitoon. Kaiken kaikkiaan viidessätoista vastauksessa todettiin psykedeelien olleen tehokas apu tai jopa ainoa toimiva apu tähän tautiin.

"Ne ovat lähes ainoa (enää) toimiva hoitomuoto krooniseen Hortonin neuralgiaani. Yli 30 vuoden aikana olen kokeillut lähes kaikki hoidot mitä länsimaisella lääketieteellä on tarjota ja sairaus pysyy pakotetussa remissiossa vain psykedeelien ja vitamiinihoidon yhdistelmällä."

"Jotta selviän hengissä. Minulla on krooninen hortonin neuralgia."

"Sairauteni kautta olen oppinut myös kunnioittamaan psykedeelejä ja olen niistä todella kiitollinen koska ne olivat minulle ainut tie kivuttomaan elämään."

Samassa yhteydessä tuli esiin se, miten paljon kärsimystä psykedeelien laittomuus voi henkilökohtaisella tasolla aiheuttaa tälle joukolle.

"Aikaisemmin olen toiminut lainvastaisesti käyttämällä psykedeelejä mutta olen aina puhunut niiden käytöstä sairauteeni avoimesti. Kun tulin isäksi pari vuotta sitten, mukaan tuli lastensuojelu ja minun oli pakko luopua sairauden hoidosta psykedeeleillä. Tällä hetkellä tasapainoilen ajatuksen kanssa kodista pois muutosta että saisin Hortonin takaisin hallintaan."

Lääkeeksi masennukseen ja mielen vaivoihin

Vastauksissa mainittiin psykedeeleistä haetun apua masennukseen, ADD:hen, traumaperäiseen stressihäiriöön ja paniikkihäiriöön. Erityismaininnan ansaitsee psykedeelien vaikutus addiktiokäyttäytymiseen. Siinä missä päihteiden käyttö surullisen usein ruokkii riippuvuuksia, psykedeelien kohdalla suunta on monen kokemuksessa ollut päinvastainen.

"Käytän psykedeelejä traumaperäisen stressihäiriön hoitoon. Olen kyennyt kohtaamaan ja ymmärtämään hyvin kipeitä tunteita sekä vapautumaan menneisyyden kahleista."

"Pari tuttuani on päässyt psykedeelien avulla eroon alkoholismista: näillä laittomaksi huumausaineiksi luokitelluilla aineilla voi todella olla elämänlaatua parantavia vaikutuksia."

"Käytän terapeuttisessa mielessä tukeakseni sitä henkilökohtaista kasvun työtä mitä teen itseni kanssa. Koen että niistä on paljon apua omien mielenterveysongelmien sekä neurologisten ongelmien kanssa."

Itsetutkiskeluun ja itsensä kehittämiseen

Selkeästi useimmin vastauksissa esiintyi teemana psykedeelien käyttö tapana tarkastella omaa sisintään, sekä mielenkiinnosta uusia näkökulmia kohtaan että oman henkisen kasvun ja parantumisen välineenä. 

"Koen pääseväni siivoomaan seittejä päästäni, joita en edes välttämättä aikasemmin ole tiedostanut."

"Tehostamaan henkistä kasvua auttamalla kohtaamaan alitajunnassa piileviä traumoja ja tunteita."

"Alunperin uteliaisuudesta, aika pian niistä muodostui työkalu tutustua omaan alitajuntaan ja apuväline työstää omia traumoja,."

"Psilosybiinin vaikutuksen alaisena minun on mahdollista tarkastella suhtautumista itseeni ja ympäröivään maailmaan uudenlaisella tavalla. Esimerkiksi merkityksettömyys ja siitä seuraava ahdistus on lievittynyt, kun olen nähnyt maailman jostain muusta kuin omasta tavanomaisesti ahdistuneesta näkökulmastani. Psilosybiini on auttanut minua hyväksymään itseni paremmin sellaisena kuin olen, mikä on auttanut minua suhtautumaan empaattisemmin myös toisiin ihmisiin."

"Psykedeelit auttavat näkemään syvemmälle omaan itseen ja saavat näkemään omaa suhdetta maailmankaikkeuteen uudenlaisista näkökulmista. Vaikka välillä olen kokenut myös ns. "pahoja matkoja", nekin ovat olleet lopulta opettavaisia."

"Psykedeelien käyttö sai jumiutuneet ajatusrakenteet avautumaan -- Lyhyesti sanoen, psykedeelien avulla minusta on tullut tasapainoisempi, hengellisempi, vastuullisempi ja aikuisempi."

"Käytän psykedeelejä, koska ne auttavat minua monella tapaa: itsetuntemuksessa ja sen syventämisessä, ihmissuhteiden syventämisessä, toisten ymmärtämisessä, luovassa ajattelussa ja luovuudessa ylipäätään. Psykedeelien käyttö on vaikuttanut syventävästi myös luontosuhteeseeni, sekä kokonaisvaltaisesti terveellisempään elämäntapaan (ravinto, ulkoilu, alkoholinkäytön radikaali vähentäminen)."

Tietoisuuden salaisuuksien selvittelyyn

Muutamassa vastauksessa psykedeelien käyttöön motivoi muuntuneiden tajunnantilojen mahdollisuudet ymmärtää ja tutkia tietoisuutta itseään. Psykedeelit tarjoavat tähän sellaisia työkaluja, joiden käyttöä antureihin ja kyselyihin tottunut tiedeyhteisö vasta harjoittelee.

"Olen käyttänyt ihan yleisestä mielenkiinnostani psykedeelejä kohtaan, todellisuuden ja mielen tutkimiseen. Tehostamaan luovuuttani. Kokemaan jotain mitä ei ihan jokainen pääse, eikä edes halua kokea."

"Haluan päästä kiinni sellaiseen tietoon tai ymmärrykseen, joka ei ole meille avoinna normaalisti. Iän myötä ajattelu kapeutuu ja ajautuu tiettyihin uriin. Haluan ruokkia älyllistä uteliaisuutta ja pöllyttää urautumaan päässeitä aivoja."

"Jos käyttäisin psykedeelejä, tekisin niin kantaakseni korteni kekoon siinä osittain vielä maanalaisesti toimivassa tutkimusjatkumossa, jossa selvitellään mitä tietoisuus on ja varsinkin mitä ihmettä sille tapahtuu, kun ihminen tuo kehoonsa annoksen psykedeeliä. Toinen motiivini olisi selvitellä kokemusperäisesti, miten näin saavutettuja tietoisuuden tiloja voi käyttää yksilön ja yhteiskunnan hyväksi, ottaen osviittaa paitsi viralliselta tieteeltä, myös viidakon shamaaneilta."

"Vaikken vuosiin ole nyt ottanut psykedeelejä, muistan jollain tavalla joka päivä kokeneeni maailmassa olevan paljon sellaista, joka on todellista, mutta tyypillisesti havaintokyvyn rajojen ulkopuolella. Psykedeelit avasivat minulle näkymän maailmaan jota ei tiede pysty pitkään aikaan vielä löytämään. Muistan päivittäin, että ihminen ei logiikalla ja järkeilyllä pysty kartoittamaan kaikkea mitä maailma ja elämä sisältävät tai ovat."

Luovuuden ja myönteisten tunteiden nostattamiseen

Terapeuttisten ja filosofisten käyttötarkoitusten lisäksi useammassa vastauksessa mainittiin psykedeelien myönteinen vaikutus luovuuteen ja mahdollisuus viihteeseen ja hauskanpitoon. Eräs vastaaja tiivisti suhtautumistapansa näin:

"Psykedeelit ovat minulle monta asiaa. Filosofinen työkalu, joiden kautta tutkin kokemusta ja maailmaa. Samalla ne voivat olla myös hauskanpidon väline ja täynnä iloa. Sukellus voisi olla hyvä esimerkki. Jos harrastaisin laitesukellusta oppisin varmasti vesistöjen ekosysteemeistä, mutta olisi sukeltaminen varmasti myös hauskuutta ja iloa täynnä."

Toinen vastaaja ilmaisi vielä lyhyemmin:

"Transsiin, tanssiin, hauskanpitoon, tai eri tilanteessa itseni tutkiskeluun."

Yhteyden kokemiseen

Myös psykedeeleihin usein liitetty yhteyden kokeminen luontoon ja toisiin oleviin nousi vastauksissa esiin. Tässä yhteydessä mainittuun myös psykedeelien hengellinen käyttö.

"Käytän myös hengellisessä mielessä erilaisten seremonioiden yhteydessä saadakseni yhteyttä rakkauden / keskinäisen yhteyden kokemukseen. Koen että tämä spirituaalinen ei ole erotettavissa terapeuttisesta vaikutuksesta, vaan että tullessani enemmän itsekseni ja eheämmäksi, omaan luontooni, tulen samalla yhteyteen muuhun luontoon ja toisiin ihmisiin. Pidän monia psykedeelisiä kokemuksiani pyhinä."

"Pidän siitä yhteydestä ja rakkauden tunteesta mikä tulee kun ystäväporukalla kokeilee deelejä."

"Miksi siis käytän psykedeelejä? Jos yhteys itseeni tai luontoon ja muuhun ympäristöön heikkenee tai katoaa, psykedeelinen kokemus voi auttaa palauttamaan näitä mielenterveyden kannalta tärkeitä asioita. Sekulaarissa maailmassa se on myös luonnon ohella väylä kokea ja harjoittaa henkisyyttä. Se saa ymmärtämään eri asioiden tärkeyden, jos ja kun ne arjen myötä pääsevät hämärtymään. Tärkeää on toisten kunnioitus ja rakkaus. -- Psykedeelikokemus voi palauttaa konkreettiseksi tuon rakkauden ja kunnioituksen elämää kohtaan."

Kiitokset luottamuksen osoituksistanne ja oman kortenne kantamisesta kekoon psykedeelisen sivistyksen hyväksi! Otamme innolla vastaan ajatuksianne myös maaliskuun kysymykseen

- = ✱ = -

Jäsenmaksut auttavat meitä edistämään psykedeelien viisaampaa käsittelyä. Jos pidät meiningistämme, voit tukea työtämme liittymällä jäseneksemme: https://sivistysliitto.fi/jaseneksi