Vesa-Matti Loiri ja psykedeelit

loiri 2.jpg
loiri 1.jpg

Psyslin syyskuun teema on psykedeelikaapista astuminen. Siksi onkin perin osuvaa, että suomalaisille merkittävän Vesa-Matti Loirin psykedeelikokemukset nousevat juuri nyt julkiseen keskusteluun. Aihetta on käsitelty useissa tänään julkaistuissa, Jari Tervon kirjoittamaa tuoretta elämäkertakirjaa koskevissa uutisissa. Tyypillinen sensaationnälkäisyys on aihetta käsiteltäessä läsnä, mutta esiin on nostettu myös monia Loirin tarinan aidosti kiinnostavia ja koskettavia näkökulmia.

Iltalehdelle aiheesta kirjoittanut ja lehden nettisivulta löytyvällä videolla haastateltu toimittaja Anna Hopi kiteyttää kauniisti, miksi monia kärsimyksiä läpikäynyt Loiri tuntuu niin monille jonkinlaiselta ihmissielun tulkilta: “Ei oo sellaista surua jota Loiri ei ois surrut.” Kuten jokainen meistä, myös Loiri on monimutkainen, ristiriitainen henkilö. Hän ei ole yli-ihminen vaan saavutuksistaan huolimattakin vain yksi muiden joukossa.

On vaikea sanoa, miten tajusteiden käyttö tarkalleen on vaikuttanut Loirin elämään. Kuten monista kirjaa käsittelevistä artikkeleista ja oheisen kuvan lainauksesta käy ilmi, kannabiksen ja psykedeelien käyttö ei ole ollut Loirille satunnainen päähänpisto vaan osa sitä ihmisyyden erilaisiin ulottuvuuksiin kohdistuvaa tutkimusmatkaa, joka tätä monilahjakasta miestä on läpi hänen elämänsä puhutellut. Kuten monille edeltäjilleen, tajuntaan vaikuttavat yhdisteet ovat toimineet niin mystiikasta kuin maallisesta kiinnostuneelle Loirille yhtenä elämän kirjon kartoituksen välineenä.

Toisaalta erilaisten päihteiden käyttö on epäilemättä kytkeytynyt myös hänen luonteessaan ja elämässään ilmenneeseen kaaokseen ja terveysongelmiin. Selvää on, etteivät Loirin psykedeelikokemukset immunisoineet häntä päihteiden käyttöön ja terveyteen liittyviltä ongelmilta, sillä vaikka psykedeeleistä puhutaankin esimerkiksi päihdeongelmien hoitamisen apuvälineinä, niiden teho riippuu täysin tavasta, jolla niitä käytetään.

Vaikka suomalaisten taiteilijoiden päihteiden käytöstä puhuttaessa tavataan keskittyä alkoholiin, Loirin psykedeelien käyttö ei meilläkään ole poikkeus. Kirjaa käsittelevissä artikkeleissa onkin jo noussut esiin kuvaus hänen näyttelijä Vesa Vierikon kanssa syömistään silokeista, jotka ovat kotimaisia psykedeelisieniämme. Siinä missä muutkin ihmiset, myös monet julkisuuden henkilöt ovat käyttäneet psykedeelejä ja sillä ollut heidän elämässään merkityksensä; tästä vain on aihepiiriin liittyvän kielteisen ilmapiirin vuoksi tavattu pysyä vaiti.

Nyt on hyvä hetki äänen avaamiseen.

Valokuva: Juha Mustonen